Most Commonly Asked Science Multiple Choice Questions | Science MCQs | Solved MCQs | Himachal Pariksha


Most Commonly Asked Science Multiple Choice Questions | Science MCQs | Solved MCQs | Himachal Pariksha


Most Commonly Asked Science MCQ Questions for all types of competetive exams like HPPSC, UPSC, SSC, HPSSC, IAS, HPAS, HAS, BANK, PO, JOA and such more. If you are also preparing for any of these kind of exams then this articles for you guyz. 


1. Which one of the following is a conventional energy source?

(A) Biomass energy 

(B) Tidal energy

(C) Geothermal energy

(D) Solar energy


Ans - A


2. During Solar eclipse

(A) the sun comes in between the Earth and the Moon.

(B) the moon comes exactly halfiway between the Earth and the Sun.

(C) the moon comes in between the Sun and the Earth. 

(D) None of these


Ans - C


3. The scientist who first discovered that the Earth revolves around the Sun was

(A) Einstein 

(B) Dalton 

(C) Newton 

(D) Copernicus 


Ans - D


4. Density of water is

(A) minimum at-4C

(B) maximum at 4 C 

(C) maximum at 0 °C

(D) minimum at 0 °C


Ans - B


5. Ball Pen functions on which one of the following principle

(A) Surface tension 

(B) Viscosity

(C) Gravitational force

(D) Boyle's law


Ans - A


6. When ice melts, its

(A) Volume increases

(B) Volume decreases 

(C) Volume remains the same

(D) None of these


Ans - B


7. Sound wave cannot pass through above

(A) an ideal gas

(B) a solid-liquid mixture

(C) ligud-gas mixture

(D) a pertect vacuum 


Ans - D


8. Device used to measure very high temperature is

(A) Pyrometer 

(B) Themometer

(C) Barometer 

(D) Calorimeter


Ans - A


9. The image formed on the retina of a human eye is

(A) real and inverted 

(B) real and erect 

(C) virtual and erect

(D) virtual and inverted


Ans - A


10. A fuse wire is made of an alloy of

(A) tin and aluminium

(B) tin and lead 

(C) tin and copper

(D) None of these


Ans - B


11. A radar beam consists of

(A) microwaves 

(B) X-rays

(C) ultraviolet rays

(D) infrared rays


Ans - A


12. The gas used in a refrigerator is

(A) cooled down when expanded 

(B) heated up on flowing

(C) cooled down when compressed 

(D) None of these


Ans - A


13. Radioactive substance used in dating geological object is

(A) C-11

(B) C-12

(C) C-14 

(D) None of these


Ans - C


14. Butter is a colloid formed when

(A) water is dispersed in fat. 

(B) fat is dispersed in water.

(C)fat globules are dispersed in water

(D) None of these


Ans - A


15. Which one of the following is not a chemical change?

(A) Digestion of food

(B) Freezing of water 

(C) Curding of milk

(D) Ripening of fruits


Ans - B


16. Which one of the following is the softest metal ?

(A) Copper 

(B) Iron

(C) Aluminium 

(D) Sodium 


Ans - D


17. Dry ice is

(A) CO2(s) 

(B) H2O()

(C) NH3(g)

(D) None of these


Ans - A


18. Glass is best described as a

(A) Colloidal sol.

(B) Solid

(C) Supercooled liquid 

(D) None of these


Ans - C


19. In thec heavy vehicles, diesel is used as fuel because

(A) it has high power and economic savings. 

(B) it is less costly and useful for the fuel savings point of view.

(C) it has more mileage and the safe for the engine.

(D) None of these


Ans - A


20. The natural rubber is a polymer of

(A) isoprene 

(B) acetylene

(C) vinyl chloride

(D) None of these


Ans - A


21. What is the pH of pure water?

(A) 5

(B) 7 

(C) 9

(D) None of these


Ans - B


22. The main constituent of VĂ­negar is

(A) ascorbic acid

(B) citric acid

(C) acetic acid 

(D) None of these


Ans - C


23. The metal present in Vitamin B12 is

(A) Magnesium 

(B) Manganese 

(C) Cobalt 

(D) Iron


Ans - C


24. Vermicompost is a/an

(A) synthetic fertilizer

(B) organic bio-fertilizer 

(C) inorganic fertilizer

(D) None of these


Ans - B


25. Suicidal bag of cell is

(A) nucleosome 

(B) ribosomes 

(C) golgi bodies 

(D) lysosome 


Ans - D


26. Pair of ribs found in man:

(A) 10

(B) 14

(C) 11

(D) 12 


Ans - D


27. Dinosaur was

(A) mammal

(B) reptile 

(C) large herbivorous animal

(D) None of these


Ans - B


28. What is MRI?

(A) Magnetic Resonance Imaging 

(B) Magnetic Record of Intestines

(C) Magnetic Recording of Investigations

(D) None of these


Ans - A


29. The cause of tuberculosis is

(A) Fungi

(B) Virus

(C) Bacteria 

(D) Protozoa


Ans - C


30. Insulin is a kind of

(A) enzyme 

(B) salt

(C) hormone 

(D) vitamin


Ans - C